Niby co wielkiego, zupa ogórkowa, ale żeby smakowała najlepiej na świecie trzeba wiedzieć jak podejść do tematu :) Z racji tego, że wszystko rozchodzi się tutaj o ogórki one muszą być idealne. Najlepiej jakbyśmy mieli swoje zakiszone, ale jeśli jeszcze do tego nie dojrzeliśmy szukamy takich w sklepie, które będą odpowiednio twarde ( zbyt miękkie przegrywają), średniej wielkości, wtedy mamy pewność, że w środku nie są miękkie, no i na końcu – woda od ogórków – nie za słona, nie śmierdząca starą beczką, bez piany i nie za mętna. Próbujemy w sklepie i jak się nadaje kupujemy wraz z ogóreczkami! Poniższy przepis jest na duży garnek zupy (około 8 głębokich talerzy).

Składniki:
- 3 udka kurczaka
- włoszczyzna
- 4 duże ziemniaki
- 10 średnich ogórków kiszonych
- sól do smaku
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- pół szklanki śmietanki do zup
- 2 szklanki wody od ogórków

Do dzieła!

Bierzemy dużej wielkości garnek, wkładamy do niego umyte udka kurczaka, włoszczyznę oraz obrane ziemniaki. Dodajemy przypraw. Gotujemy przez godzinę. Zbieramy z góry piankę, która powstanie przy gotowaniu kurczaka z warzywami. Najlepiej użyć chochli lub jakiejś większej nabierki. W trakcie gotowania kroimy kiszone ogórki w kostkę.

Po godzinie wyciągamy wszystkie warzywa oraz kurczaka. Warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler oraz pomidory kroimy w taką samą kostkę jak ogórki. Jeśli zupę chcemy mieć treściwszą obieramy kurczaka i dodajemy do wywaru kawałeczki mięsa. Wszystkie pokrojone warzywa wracają do garnka. Wrzucamy też pokrojonego ogórka. Dolewamy 2 szklanki wody od ogórków. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanki, aby ładne zaciągnęła nam zupę.

Podajemy na najładniejszych talerzach jakie mamy ;)

Smacznego!

Sent from my iPhone=